• Tretiaci v Spišskej Novej Vsi

          • Dňa 25. októbra 2022 žiaci tretieho ročníka so svojimi triednymi učiteľkami navštívili Spišské divadlo v historickej Redute v Spišskej Novej Vsi. Žiaci so záujmom sledovali rozprávku Perníková chalúpka, všímali si kostýmy, kulisy aj interiér divadla, mali možnosť sledovať predstavenie z lóží.

            Po skončení predstavenia nasledoval ďalší program – exkurzia vo firme Herba Drug v Smižanoch. Žiaci mali možnosť pozorovať celý výrobný proces od vývoja v laboratóriu, cez prípravu surovín, plniace linky až po finálne výrobky. Veľmi sa potešili nálepkám, darčekom, pohosteniu aj možnosti nakupovať. Firma vyrába známe značky kozmetiky ako DiXi, Carpathia Herbarium, Nubian, Barbus.

            Po skvelých zážitkoch si žiaci užívali aj cestu domov, rozprávali sa o svojich zážitkoch, spievali a sledovali okolitú krajinu.

            PaedDr. Tatiana Baranová

          • Medovníkový domček

          • Uprostred noci, uprostred lesa,
            bosorka zlostne iskričky kresá.
            Lampášik dvom deťom skúpo bliká
            na cestu k domčeku z medovníka.

            Ako žiak Florián poplietol známu rozprávku bratov Grimmovcov sa dňa 24. októbra 2022 druháci dozvedeli na divadelnom predstavení v budove DJZ v Prešove. Sprostredkúvame zopár fotiek.

            Mgr. Lenka Lenártová

          • Milión detí sa modlí ruženec

          • V utorok 18. októbra 2022 sa uskutočnila na našej škole akcia pod názvom Milión detí sa modlí ruženec. Každoročne sa v tento deň spájajú deti po celom svete k modlitbe za mier a pokoj vo svete. Túto medzinárodnú akciu organizuje pápežská nadácia ACN – Pomoc trpiacej Cirkvi vo viac ako 140 krajinách sveta. Tento rok sa zaregistrovalo vyše 830 000 detí z rôznych kútov sveta od Francúzskej Polynézie až po Kanadu. Podľa predbežných údajov Slovensko je krajinou s druhým najvyšším počtom účastníkov. Na našej škole sa modlilo v dvoch skupinkách spolu 48 detí so svojimi učiteľmi náboženskej výchovy. Silným impulzom k vrúcnej modlitbe bol nielen stále prebiehajúci konflikt na blízkej Ukrajine, ale aj prorocké slová sv. Pátra Pia, ktorý povedal: „Keď sa bude modliť spolu milión detí ruženec, svet sa zmení.“

            PaedDr. Gabriel Zeleniak, Mgr. Peter Minčák

          • Výstava Jablko roka

          • 21.október je medzinárodný deň jablka.

            Jablká sa červenajú,
            z výšky na nás pozerajú.
            Plný kôš ich natrhám,
            každému z Vás jedno dám.

            Žiaci druhého ročníka sa zúčastnili výstavy s názvom Jablko roka, ktorú organizuje Slovenský zväz záhradkárov z Bardejovského okresu. Deti obdivovali pestrosť farieb a veľkosť jednotlivých druhov jabĺk. Najviac nás zaujalo najväčšie jablko od pestovateľa z Hervartova. Na záver výstavy nás ponúkli chutnými domácimi jabĺčkami, ktoré mali pripravené pre každého návštevníka.

            Mgr. Miroslava Paľová

          • Exkurzia do Nestville parku v Hniezdnom

          • V dňoch 19. a 20. októbra 2022 zorganizovali učitelia geografie pre všetky triedy 9. ročníka zaujímavú exkurziu.

            Možno ste sa nikdy nezamýšľali nad tým, čo v preklade slovo Nestville znamená. Nuž prvá časť slova „nest“ znamená v preklade z angličtiny „hniezdo“ a „ville“ je skrátene „village“ čo v angličtine znamená „dedina“. Expozícia Nestville Distillery pozostáva z troch častí, historickej, v ktorej máme možnosť vidieť ukážky ľudových remesiel súvisiacich s liehovarníctvom. Potom z modernej časti, v ktorej nám predstavia jednu z najmodernejších rafinérií na výrobu liehu v Európe a nakoniec z tradičnej časti, v ktorej sa nachádza degustačná miestnosť, kde je možné ochutnať prvú slovenskú Nestville whiskey. Nestville park je známy hlavne čokoládovňou a spomínanou prvou slovenskou whiskey, no určite stojí za to spomenúť, že v tomto areáli sa organizujú aj rôzne folklórne podujatia, kultúrno-zábavné festivaly, rodeo show, výstavy koní a tradičné trhy. Nestville park ponúka dozvedieť sa veľa zaujímavostí  a určite sa oplatí toto miesto navštíviť.

            Karolína Lapčáková, 9.C

          • Exkurzia do opálových baní

          • Neďaleko Prešova v sopečnom pohorí Slanské vrchy sa nachádza svetový unikát - opálové bane. Po polhodinovej ceste od Prešova cez Solivar, Dulovu Ves, Kokošovce a Zlatú Baňu už v blízkosti Červenice v malebnom lesnom teréne nenápadne pod cestou, nájdeme niečo, čo urobilo zo Slovenska na niekoľko tisícročí výnimočné miesto na zemi – opálový raj. Slovenský drahý opál bol až do začiatku 20. storočia jediným miestom na zemi, kde sa ťažil vo veľkom. Štôlňa Jozef, ktorú naši žiaci navštívili, sa nachádza v banskom revíri s názvom Libanka. Celý kopec pripomína syr ementál. V kopci je celkovo 17 poschodí - štôlní, ktoré sú navzájom poprepájané. V dôsledku zastavenia ťažby je spodných 5 štôlní zaplavených.

            Žiaci 7.A a 7.B sa zúčastnili exkurzie na toto výnimočné miesto. Po krátkej inštruktáži od nášho sprievodcu a po nasadení si bezpečnostných prilieb na hlavy, vyrazili do podzemia. Štôlne razené ručne, neskôr aj za pomoci dynamitu, osvetľovalo svetlo elektrického osvetlenia, ktoré nahradilo lojové či petrolejové lampy baníkov.

            Žiaci sprevádzaný sprievodcom strávili približne hodinu v podzemí a prešli viac ako kilometer banských chodieb. Zaujímavý výklad sprievodcu o histórii ťažby dopĺňali aj rôzne exponáty na deviatich stanovištiach. Teplota v podzemí, ktorá bola okolo 6 °C, pripomínala jaskynné priestory, niekde dokonca viseli zo stropov malé stalagtity. Žiakov najviac zaujímali samotné opály, ktoré tak ako kedysi aj dnes fascinujú najmä svojou farebnosťou. Tí, ktorí si priniesli z domu aj kladivá, pokračovali po prehliadke v podzemí v hľadaní pokladov na povrchu. Rozbíjali kamene a prevracali hlušinu na haldách pri štôlni s nádejou, že niečo nájdu a stanú sa  bohatí a slávni rovnako ako kedysi najslávnejší majiteľ Samuel Goldstein.

            Počasie bolo výnimočne priaznivé a hrejivé, lúče slnka hriali nielen telá, ale aj duše našich malých baníkov, ktorí po usilovnom pátraní aj poriadne vyhladli. Niektorí si priniesli vlastné jedlo, iní využili služby novopostavenej budovy pri štôlni, kde sa mohli občerstviť v bufete a iní tajne dúfali, že sa dostanú do prešovského Mc Donaldu.

            Malé rozčarovanie do tohto naozaj zvláštneho piatkového dopoludnia vniesol zvuk píšťalky vedúceho exkurzie, ktorý ukončil oficiálny program exkurzie krátko po tom, čo natočil s vybranými žiakmi krátke video o exkurzii. Nálada žiakov bola dobrá a viacerí odchádzali s túžbou ešte sa sem vrátiť a možno aj niečo nájsť.

            Mgr. Peter Minčák, Mgr. Marek Pavel

          • Výstava ovocia a zeleniny

          • Po dvojročnej prestávke sme obnovili našu tradičnú Výstavu ovocia a zeleniny, ktorá sa konala od 3. do 7. októbra vo vestibule školy. Do výstavy sa zapojilo 68 jednotlivcov a 3 triedne kolektívy, hlavne žiaci prvého stupňa. Výstava nám spríjemnila jesenné obdobie ovocím a zeleninou rôzneho druhu a košíkmi s krásnym aranžovaním plodov jesene.

            Všetkým žiakom, ktorí sa zapojili do školskej akcie, ďakujeme. Vďaka patrí aj rodičom, starým rodičom a učiteľom, ktorí pomáhali žiakom s vytváraním krásnych dekorácií . Pevne veríme, že sa Vám výstava páčila, a že sa do nej o rok opäť zapojíte.

            Mgr. Š. Bocková

          • Škola v novom šate

          • Leto je už nenávratne za nami a po horúcich dňoch sa k slovu hlási jeseň. Patrí medzi najkrajšie ročné obdobia, celá príroda je zahalená do farieb od výmyslu sveta. I nám sa akosi viac žiada vyzdobiť si svoje príbytky.

            Pri potulkách prírodou si žiaci spomenuli aj na svoj druhý domov – školu, a tak si do nej borovicové šišky, žalude, pestro sfarbené lístie, menšie i väčšie tekvičky či gaštany našli prostredníctvom nich cestu. Mnohé z nich prešli ešte šikovnými rukami našich žiakov a pani vychovávateliek, aby získali správny jesenný nádych.

            Ďakujeme.  

            Gabriela Guteková

          • Detská  policajná  akadémia

          • O tom, čo robí polícia, o predpisoch, bezpečnosti  a správaní, sa žiaci  6.C triedy zoznámia  v tomto  školskom roku v projekte Detská policajná akadémia. Lektorom týchto stretnutí  je Mgr. Michaela Vojtašková z PZ v Bardejove. Témy sú veľmi zaujímavé, obohatené názornými ukážkami a reálnymi  príbehmi z práce polície.

            Mgr. Milada Mlynárová

          • Lesnícke ekocentrum v Malcove

          • Dňa 12. októbra 2022 žiaci tretieho ročníka so svojimi triednymi učiteľkami navštívili Lesnícke ekocentrum v Malcove. Zamestnanec ekocentra formou prezentácie porozprával o práci lesníkov a poľovníkov. Žiaci sa dozvedeli o význame lesa, jeho ochrane, o ťažbe dreva, jeho spracovaní, o rastlinách, živočíchoch a hubách. Dôraz kládol na ekologickú stránku, na správanie sa v lese.

            Žiaci mali možnosť pozrieť si rôzne semená rastlín, lesné plody formou lesného domina, pachovej hádanky, vypchaté zvieratá, sadrové odliatky stôp lesnej zveri. V exteriéri ich zaujala tabuľa s odpadovým materiálom, ktorý do lesa nepatrí  a boli prekvapení, koľko rokov trvá rozpad niektorých materiálov. Našu exkurziu sme ukončili pri úľoch, kde sa dozvedeli zaujímavosti zo života včelích rodín.

            PaedDr. Tatiana Baranová

          • Štvrtáci v akcii...

          • Inšpirovaní animovanou rozprávkou Labky v akcii sme nazvali náš prvý výlet do kina v Bardejovských Kúpeľoch dňa 12. októbra 2022.

            Svet rozprávok je plný fantázie, dobrodružstva, zdolávania prekážok, víťazstva dobra nad zlom, učí nás vytrvalosti, pokore, spoznávame vlastnosti postáv, pomáhame v ňom dobru, zlo odsudzujeme... aj preto sme sa spoločne so žiakmi 4. ročnikov vybrali na jednu z nich.

            Spoločne sme spojili kultúrny zážitok s poznaním, že aj keď sme všetci rozdielni, môžeme v živote spolu kráčať za svojimi snami, že nás aj v ťažkých časoch môže spájať sila priateľstva a dobré skutky by sa mali stať súčasťou každého dňa.

            Tešíme sa na ďalšie vydarené akcie!

            Mgr. Margaréta Lapčáková, Mgr. Daniela Petričová,  Mgr. Lenka Kasalová

          • Divadelné predstavenie v anglickom jazyku

          • Divadlo nemusí byť vždy iba v materinskom jazyku. Učitelia našej ZŠ si to plne uvedomujú. Zorganizovali účasť na predstavení, ktoré v kine Žriedlo v Bardejovských kúpeľoch odohralo profesionálne divadlo z Martina.

            Téma Last wish  podľa predlohy známeho J. Vericha  žiakov 5.A, 5.B, 5.C, 5.D , 6.A a 6.B pobavila, ale aj poučila. Vyučujúci ANJ máme za to, že vzdelávanie našich žiakov je možné rôznymi spôsobmi. Účasť na predstavení v cudzom jazyku nám ukázala, aké dôležité je pre našich žiakov sa zúčastňovať takýchto a podobných podujatí.

            Mgr. Eva Škorupová

          • Exkurzia do hvezdárne Roztoky

          • Dňa 22. septembra 2022 sa žiaci 5.A a 5.B spolu so svojimi učiteľmi PaedDr. Jankou Foltovou a  Mgr. Petrom Minčákom zúčastnili exkurzie do hvezdárne v Roztokoch. Exkurzia začala prednáškou odborného pracovníka o slnečnej sústave, po ktorej prednášajúci odpovedal na zvedavé otázky žiakov. Po prestávke, počas ktorej sa počasie umúdrilo a dážď prestal, nasledovala ďalšia časť. Vonku sa žiaci oboznámili s dvomi ďalekohľadmi, vypočuli si krátke informácie o ich využití a niektorí si aj mohli vyskúšať menší ďalekohľad. Súčasťou vonkajšej prehliadky bola aj nová expozícia planét slnečnej sústavy, ktorá sa nachádza za hvezdárňou. Žiaci si prečítali zaujímavosti o jednotlivých planétach a nechýbalo ani fotografovanie pri nich a pri ďalekohľadoch. Žiaci 5.A mali navyše pripravené aj krátke informácie k jednotlivým planétam, ktoré si doma vopred pripravili a pred kamerou učiteľa aj prezentovali.

            Uzimení, ale obohatení o nové poznatky, sme sa šťastlivo vrátili naspäť do školy. Na nasledujúcej hodine geografie si žiaci overili získané vedomosti krátkym testom.

            PaedDr. J. Foltová, Mgr. P. Minčák

          • Naši prváci v knižnici

          • V utorok 27. septembra 2022 sme sa s našimi najmladšími žiakmi – prvákmi vybrali do Okresnej knižnice Dávida Gutgesela. V knižnici nás svojou prítomnosťou potešila spisovateľka Lenka Šingovská, ktorá nás zobrala na potulky knihou "Po stopách kocúra Felixa“. Deti s údivom počúvali, čo všetko kocúr Felix zažil, kde všade bol. To však nebolo všetko. Naši prváci boli v tento deň slávnostne pasovaní za čitateľov knižnice a každý z nich dostal čitateľský preukaz. Deti si mohli pozrieť knihy, ktoré na nich budú v policiach netrpezlivo čakať, keď sa rozhodnú objaviť ich tajomstvá. Všetci sme odchádzali s úsmevom, radosťou a spokojnosťou. Knižnica získala pár nových čitateľov a veríme, že aj častých návštevníkov knižnice.

                                                                                                                            Mgr. Nikola Dudrová