• Ďalší úspech žiačok ZŠ Wolkerova na 3. kole Východoslovenského pohára v Prešove

          • Dňa 27. a 28. mája 2023 sa v Prešove v telocvični ZŠ Sibírska konalo tretie a zároveň posledné kolo Východoslovenského pohára (VGP) v modernej gymnastike pre rok 2023. Zároveň bolo vyhlásené aj 1.-3. miesto pre každú vekovú kategóriu za všetky tri kolá, ktoré sa konali v tomto roku. A výsledky gymnastiek klubu RGC Kadet Bardejov a žiačok tejto školy potvrdili, že si svoj úspech za snahu a drinu na tréningoch zaslúžia.

            Vyhodnotenie:

            Karolína Kviatkovská, 1.B - 2. miesto (zostava bez náčinia a so švihadlom) v 3. kole a aj 2. miesto za tri kolá VGP!

            Zara Muzeláková, 5.B - 4. miesto v 3. kole (zostava s obručou a s loptou) a 2. miesto za tri kolá!

            Juliana Jakubašeková, 8.B - 2. miesto v 3. kole (zostava s loptou a s kužeľmi) a aj 2. miesto za tri kolá!

            Zúčastnila sa aj Bianka Kočišová, 3.A, ktorej sa v cvičení s obručou a švihadlom nepodarilo tak zacvičiť ako v 1. kole, a tak obsadila v 3. kole 8. miesto. V predošlom týždni na kvalifikačnej súťaži v bardejovskej hale si vybojovala postup na Majstrovstvá SR, ktoré sa konajú v C programe už túto sobotu v Nitre.  Držíme palce i prsty, Bianka! Blahoželáme všetkým dievčatám k úspechu!

            Bc. Stanislava Bajusová, trénerka RGC Kadet Bardejov

          • Ochrana životného prostredia

          • Životné prostredie je priestor, v ktorom sa všetci pohybujeme, a preto MY všetci a mladé generácie musíme dbať na jeho ochranu. To znamená starostlivosť o celý rad prírodných zdrojov – rastliny, živočíchy, vzduch, vodu a pôdu. Je to problém, no každý môže začať už doma, napr. separáciou odpadu. Životné prostredie a človek ako jedinec  v ňom predstavujú jeden systém a jeden celok. Človek sa síce stará o svoje veci, ktoré sú preňho cenné, ale o životné prostredie sa nestará  a tým  je viac a viac znečistené.

            Dňa 22. mája 2023 popoludní sa v oddelení ŠKD konala beseda o ochrane životného prostredia pod vedením prednášajúcej pani Mgr. Gabriely Minčákovej.

            Rozprávala deťom prvých ročníkov o tom, ako je naše životné prostredie ohrozené a ako by sme ho vedeli chrániť. Že slniečko patrí medzi obnoviteľné zdroje energie a vieme krásne využiť jeho energiu. Biomasa, veterné mlyny, voda, vzduch... patria takisto medzi obnoviteľné zdroje energie. Deti ukážky a rozhovor s p. Minčákovou veľmi zaujal a to vyjadrovali aj svojimi nápadmi.

            Záverom sa p. Minčáková poďakovala a pochválila deti za ich úprimné slová a aktivitu a poprosila ich, aby si našu planétu ZEM a životné prostredie  vážili a chránili.  

            Mgr. Drutarovská, p.Lenková, Mgr. Ščuroková

          • OZNAM

          • Z dôvodu osláv 50. výročia vzniku školy udeľuje riaditeľka školy žiakom 1. až 9. roč. 

            RIADITEĽSKÉ VOĽNO

            dňa 26. mája 2023 (v piatok).

            Riaditeľské voľno neplatí pre žiakov vystupujúcich na Slávnostnej akadémii v ZUŠ M. Vileca.

            Žiaci budú z obedu vyhlásení automaticky.

            Mgr. Dagmar Filipová

            riaditeľka školy

          • Beseda so spisovateľkou

          • Čo majú pes a kniha spoločné?

            Pes dokáže dojať - rovnako ako kniha.

            Pes dokáže pobaviť - rovnako ako kniha.

            Pes vás zbaví samoty - rovnako ako kniha. 

            O tom nás prišla presvedčiť vo štvrtok 11. mája 2023 vzácna návšteva. Pani spisovateľka Mária Vrkoslavová-Ševčíková, spolu so svojim manželom Jaroslavom a priviedli aj svojho štvornohého psíka Gordona, ktorý je nevyčerpateľnou inšpiráciou na písanie jej krásnych kníh. Neverili by ste, čo všetko zažili s týmto čokoládovým kokeršpanielom. Odporúčame začítať sa do týchto vtipných príbehov a úsmev na tvári, miestami aj záchvat smiechu zaručený. Odprezentovali nám knihu Abeceda psa Gordona. V nej sú názvy príbehov pekne chronologicky zoradené podľa abecedy.

            Deťom sa táto beseda mimoriadne páčila. Veríme, že sa s nimi ešte stretneme. 

            Žiaci 1. ročníkov a ich triedne pani učiteľky.

            Mgr. Miroslava Paľová 

          • Deň matiek v 3.B

          • Pri príležitosti Dňa matiek žiaci 3.B pripravili  program pre svoje mamičky a babičky.  Pre deti to bola príležitosť povedať, ako veľmi majú radi svoje mamky, poďakovať za všetku tú vrelú lásku, za nehu a starostlivosť, ktorou každá mamka zahrňuje svoje deti, za opateru a nekonečnú trpezlivosť a obetavosť. Svoju lásku vyjadrili v básničkách, pesničkách, scénke a tancoch. Nakoniec mamičkám odovzdali  darčeky, ktoré vyrobili pre svoje mamičky.

            Tr. uč. Ľ. Lukáčová

          • Svetový deň mlieka

          • 16. máj 2023 bol v 4.A dňom netradičným. Prečo? Určite aj preto, lebo sme desiatovali spolu v kruhu a zdravo, teda jogurty podľa vlastného výberu. K jogurtom sme pridali aj iné mliečne výrobky a o všetkom chutnom a zdravom sme diskutovali. 

            Keďže sme si pripomenuli Svetový deň mlieka, zoznámili sme sa prostredníctvom prezentácie aj so spoločnosťou Rajo, ktorá nám dodáva obľúbené ochutené nápoje. V závere sme si vyskúšali vedomosti v zábavnom kvíze a pustili sa spoločne do výroby projektov. Či sa nám podarili, to musia posúdiť iní. 

            Pre nás, partiu štvrtákov, bol najväčšou odmenou dobrý pocit zo spoločnej tvorivej činnosti a za zmienku stojí povedať: "NIČ SLADKÉ NÁM TENTORAZ NECHÝBALO." 

            Mgr. Daniela Petričová

          • DEŇ MATIEK 3.C

          • "Na svete je jedno srdce zo zlata a to nosí moja mama usmiata.

            Ono bije veľkou láskou v jej hrudi, každé ráno, keď nás bozkom zobudí.

            Každý deň, keď robí pre nás, čo treba, perie, varí, krája koláč, kus chleba.

            Večer, keď je prácou, zhonom ubitá, dá nám bozk, aj rozprávočku prečíta.

            A to srdce má na svete takú moc, že nás chráni celý deň i celú noc.

            Aj keď sme len deti ešte maličké, ĎAKUJEME za dar lásky mamičke.“

            Mgr. Iveta Kušejová, Gabriela Pangrácová

          • Medzinárodný deň mlieka

          • „Mliečko všetci radi máme,
            každý deň si hrnček dáme.
            Ak chceš aj ty zdravý byť,
            musíš veľa mlieka piť.“

            Medzinárodný deň mlieka môžeme nájsť v kalendári práve dnes - 16. mája 2023. V tento deň si máme možnosť pripomenúť, čo všetko máme možnosť získať z mlieka. Mlieko nás našim životom sprevádza od narodenia – materské mlieko je práve v tomto období našou jedinou potravou. Mlieko a mliečne výrobky patria medzi najdôležitejšie a nenahraditeľné zložky. Obsahujú veľa vitamínov, vzácne mliečne bielkoviny, ktoré nás chránia a podporujú naše zdravie.

            Spolu s deťmi prvých ročníkov sme si pripomenuli dôležitosť mlieka, čo všetko sa z mlieka vyrába, zatancovali si, vyrobili kravičky. Nechýbala ani ochutnávka mliečnej dobroty – MLIEKA.

                                                                                                     1.A, 1.B, 1.C

            Mgr. Nikola Dudrová

          • Včely na návšteve

          • „Ak uhynie posledná včela, ľuďom zostávajú štyri roky života.“

                                                                                      Albert Einstein

            Možno si poviete, že včela je len drobný, otravný hmyz. Napriek tomu má veľmi veľký význam pre človeka a prírodu. Žiaci druhých ročníkov sa chceli o včeličkách dozvedieť čo najviac.

            A kto by nám vedel o včelách povedať viac ako včelár? Medzi druhákov prišli skúsení včelári, manželia Blaňárovci, aby nás zasvätili do života včelárov a včiel.

            Počas besedy sme sa dozvedeli, kto žije v úli. Spoznali sme úlohu matky, trúda a robotníc. Vieme, z akých časti sa skladá telo včely. Mohli sme si vyskúšať ochranný odev a pracovné pomôcky včelára. Videli sme propolis a veľkú tehličku vosku. Skúšali sme si poskladať rámiky. Najväčším prekvapením pre nás boli samotné včely, ktoré sme mohli pozorovať v prenosných úľoch.

            Teraz už vieme, že za každou kvapkou medu sa skrýva nielen svedomitá práca včelárov, ale aj ich veľká láska k včielkam. Aby sme na včeličky a včelárov nezabudli, domov si odnášame na pamiatku krásne drevené včeličky.

            Ďakujeme hosťom za úžasný zážitok, ktorý mohli deti prežiť, vidieť a zároveň sa poučiť.

            Mgr. Katarína Gutteková

          • Stretnutie v minigalérii

          • Netradičná hodina etickej výchovy sa uskutočnila 4. mája 2023 v priestoroch našej minigalérie. Žiaci sa oboznámili s tvorbou Bardejovských výtvarníkov PhDr. Mikuláša Lovackého a akademického maliara Ivana Chapčáka, ktorú prezentoval žiak 8.C triedy Richard Grobár (pripravil pán učiteľ Matúš Roman). Hovorené slovo doplnili spevom dievčatá, ktoré hrou na akordeón sprevádzala pani učiteľka Foltová. Okrem životopisu sa žiaci oboznámili aj s možnými technikami, ktoré výtvarníci používajú pri svojej práci. Záver hodiny patril prezeraniu výtvarných prác žiakov našej školy na nástenkách, či keramiky žiakov 6.B triedy vystavených v minigalérii. Možno z nich v budúcnosti budú ďalší umelci.

            Mgr. Milada Mlynárová

          • Deň matiek - DSS

          • Pri príležitosti Dňa matiek navštívili žiaci tretích ročníkov ZŠ Wolkerova Zariadenie pre seniorov na Wolkerovej ulici. Pod vedením svojich triednych učiteliek si pripravili pre staré mamy veselé pásmo pesničiek, básničiek a scénok. Detská radosť rozveselila staré mamy, ktoré si v kútiku duše  pripomenuli vzácne spomienky, časy ktoré prežili, pekné obdobie v ich živote a  svoju mladosť.

            Všetkým starým mamám prajeme, aby nikdy nestratili úsmev na svojej tvári, aby nikdy neboli samé a boli vždy milované.

                                                                   PaedDr.  Baranová, Mgr. Lukáčová, Mgr. Kušejová

          • Deň víťazstva nad fašizmom

          • Deň víťazstva nad fašizmom je nepochybne jedným z najvýznamnejších medzníkov v našich novodobých dejinách. Je preto prirodzené, že by sme naň nemali nikdy zabúdať. A možno ešte o niečo viac v dnešnej dobe, keď sa u mladých ľudí čoraz častejšie stretáváme s prejavmi rasizmu a extrémizmu.

            V utorok 09. mája 2023 si v Bardejove pripomenuli Deň víťazstva nad fašizmom pri pamätníku vďaky na Námestí Slovenského národného povstania aj naše deti z ŠKD. Spolu s ďalšími spominajúcimi si pripomenuli už 78. výročie ukončenia druhej svetovej vojny.

            Mgr. Miroslava Dráčová 

          • Deň matiek

          • Za všetko, čím som alebo čím dúfam, že budem, vďačím svojej matke.

                                                                                     Abraham Lincoln

            Otcova láska je navždy vtlačená do srdca jeho dieťaťa.

                                                                                     Jennifer Williamson

            Nikto z nás sa nenarodil s návodom na život. Mama a otec, darcovia života, nám odmalička vytvárajú model správania,  od narodenia stoja pri nás, tešia sa z prvých krokov a prvých slov, preto ich dôležitosť je nespochybniteľná.

            Svoju úctu a lásku k rodičom vyjadrili žiaci 3.A v programe  ku Dňu matiek. Ľudový tanec, básničky, pesničky, scénky, hra na gitaru, milé darčeky a spontánny prejav potešili srdcia a ovlažili oči nielen mamkám, ale aj otcom. 

            PaedDr. Tatiana Baranová

          • Vyhodnotenie zberu papiera

          • Najlepšie triedne kolektívy:

            I. stupeň

                 1. miesto - 4.A, Mgr. Daniela Petričová

                 2. miesto - 1.A, Mgr. Miroslava Paľová 

                 3. miesto - 4.C, Mgr. Margaréta Lapčáková

            II. stupeň

                 1. miesto - 6.A, RNDr. Eva Lukačeková

                 2. miesto - 5.B, PaedDr. Janka Foltová

                 3. miesto - 5.A, Mgr. Zuzana Lenková

            Najlepší jednotlivci:

                 1. miesto - Max Kovalčik, 1.A

                 2. miesto - Timea Horváthová, 5.A

                 3. miesto - Adam Michalov, 5.A

                 4. miesto - Marko Michalov, 6.A

                 5. miesto - Peter Zápach, 6.A

                 6. miesto - Sebastián Železný, 4.A

                 7. miesto - Zuzana Jurčová, 6.B

                 8. miesto - Emma Pavelová. 4.A

                 9. miesto - Soňa Pavuková, 6.A; Zoja Žofajová, 7.A

                 10. miesto - Zuzana Kohútová, 8.C

                 11. miesto - Matej Mika, 5.C

                 12. miesto - Michaela Bednárová, 9.A

                 13. miesto - Dominik Plavnicky, 2.B

                 14. miesto - Macimilián Gbur, 4.A

                 15. miesto - Vivien Olejníková, 4.C

          • Májové obyčaje

          • Máj je mesiac, kedy sa všetko vôkol nás prebúdza k životu, všetko kvitne a rozvoniava. Máj je označovaný aj ako  mesiac lásky a zábavy.

            Napr. predvečer prvého mája sa stavali tzv. máje. Pod rúškom noci, potajomky, postavili mládenci máj svojej vyvolenej. Bol to vysoký, štíhly kmeň, na vrchole zdobený malým stromčekom s venčekom a farebnými stužkami. Máj postavil mládenec svojej milej na znak toho, že to s ňou myslí vážne a vyjadril takto úctu dievčine aj jej rodine. Za postavenie mája dostal mládenec odmenu. Dievčina mu darovala pripravené pierko, ktoré mu zastokla za klobúk. Mládenci často dostávali aj malú výslužku a peniaze, za ktoré sa potom pripravovala zábava. Dievčence, ktoré nemali svojho milého a mali viac ako 20 rokov, dostávali do okna vetvičky, pretože ich považovali za staré dievky, ktoré boli často veľmi protivné. Takéto dievčence nedostali nič.

            Stavanie mája je stredoveká tradícia, ktorá trvá dodnes. Aj keď nie v takej podobe ako v minulosti.

            2. mája 2023 popoludní sa chodbami našej školy niesol spev ľudových pesničiek v podaní našich šikovných detí z ŠKD. Niečo sme si povedali o histórii stavania mája, niečo sme už vedeli, no veľa sme sa doučili. Správne odpovede, aktivita a sólo spev si zaslúžili odmenu. Na záver  sme si všetci zaspievali: "Máj, máj, máj zelený...".

            Mgr. Jaroslava Ščuroková