• Voda ako víťaz

          • Vo vode sa začal život, a teda aj všetko živé potrebuje vodu. 
            Najlepšie však - čistú vodu.

            22. marec je už od roku 1993 dňom, kedy upierame pozornosť ľudstva na význam a dôležitosť vody. Voda je neoddeliteľnou zložkou prírodného prostredia na Zemi, pokrýva viac ako 70 % zemského povrchu  a je súčasťou života. 

            To, že čistá voda je najzdravšia, sme si overili na hodine prvouky s našimi druhákmi. Pustili sme sa do bádania, koľko cukru obsahujú dané nápoje, ktoré sú bežne dostupné. Odvážili danú hmotnosť, použili kockový cukor a výsledok niektorých nápojov riadne prekvapil. Netrvdíme však, že nemôžeme tieto nápoje piť, skôr zvážiť, ako často po nich siahame.

            Výsledok našej práce môžete vidieť vo vestibule našej školy. 

             Mgr. Mirka Paľová

          • Privítajme jar farbami

          • Na jar sa príroda oblieka do najpestrejších šiat. A nielen ona.

            Od piatku sme sa obliekli každý deň do inej farby. V piatok sme sa obliekli do  modrej farby, v pondelok do zelenej, v utorok prišla na rad červená farba. V prvý jarný deň sme sa obliekli do žltej farby a týždeň sme zakončili hnedou farbou. Farebne sa zladila aj naša kuchyňa, kde nielen naše šikovné kuchárky mali oblečenie danej farby, ale aj jedlo počas týždňa hralo farbami 🥦🍅🍋. Výborné polievky - paradajková, špenátová, šošovicová spestrili náš farebný jedálniček. Žiaci si počas týždňa mali možnosť vytvoriť aj krásneho pestrofarebného motýľa 🦋. S nadšením a úsmevom mohli každý deň vyfarbiť kúsok mozaiky. Aj žiaci v ŠKD si spríjemnili chvíle oddychu a vytvorili krásnych motýlikov. 

            Všetkým, ktorí sa zapojili do tejto aktivity srdečne ďakujeme. Bola to pekná, pestrá akcia, ktorá vyčarila každému úsmev na tvári. Úsmev nás nestojí nič, ale veľa dáva. Tak vykročme s úsmevom do každého nového dňa.😊

            Mgr. Nikola Kavuľová 

          • Čítame pre radosť...

          • „Čítať bez rozmýšľania je ako jesť bez vychutnávania.“

                                                                   (Edmund Burke)

            S príchodom marca, mesiaca knihy, sme rodičov pozvali do školy medzi našich prvákov na milé stretnutia s knihou. Vítaní boli aj starí rodičia, tety a ujovia. Počas celého mesiaca k nám všetci s radosťou prichádzali a prostredníctvom zaujímavých rozprávok a príbehov nás každodenne vnárali do sveta fantázie, zážitkov, zábavy, ale aj ponaučenia.

            Spoločne strávený čas v dňoch od 6. do 27. marca 2024 nám ukázal, že knihy patria medzi najlepších priateľov. Knihy vedia nadchnúť, vyvolať emócie, pobaviť, ale aj vzdelávať.Ďakujeme všetkým, ktorí si našli čas a svojou kvalitnou interpretáciou priniesli zážitky nielen žiakom, ale aj nám, učiteľkám.

            Mgr. D. Petričová,  Mgr. L. Kasalová,  Mgr. M. Lapčáková

          • Zborovský hrad

          • Dňa 21. marca 2024 sme v priestoroch našej školy privítali p. Ing. Kaminského a p. Ing. Malinskú, ktorí pôsobia ako správcovia Zborovského hradu. Na našu školu prijali pozvanie a prišli odprezentovať kus histórie. V úvode prednášky zaznela hudobná zložka pod vedením p. Róberta Paňka a následne sme sa mohli započúvať do veršov žiačky piateho ročníka – Tamarky Kuzmíšinovej.

            Žiaci 7. ročníka pod vedením Mgr. Mlynárovej skrášlili priestory našej školy projektami a kresbami o histórii Zborovského hradu.

            Chceli by sme pripomenúť, že táto prednáška predchádza výstave obrazov na Zborovskom hrade. V máji sa s vybranými žiakmi uskutoční maliarsky plenér pod vedením p. učiteľa Romana. Diela, ktoré na mieste vzniknú, budú v máji vystavené priamo v priestoroch hradu.

            V rámci výmenného projektu škôl Erasmus, nás v máji navštívia žiaci z Litvy. Na Zborovskom hrade budú mať exkurziu, pri ktorej budú naši žiaci výtvarne zobrazovať okolie Zborovského hradu.

            Už teraz sa tešíme na ďalšie aktivity, ktoré sú pred nami. Veríme, že aj takouto formou prispejeme k zachovaniu histórie a rozkvetu Zborovského hradu.

            Mgr. Stanislava Rychvalská

          • MAREC – mesiac knihy

          • Marec – prvý jarný mesiac, ktorý sa už odpradávna spája nielen s príchodom slnečných dní či prvých prác v záhradkách, ale i s odpočinkom v podobe čítania kníh. O tom, že marec je mesiacom kníh ste iste už počuli a vedia o tom aj žiaci našej školy. Preto sme si aj my v ŠKD pripravili  viaceré aktivity pre našich žiakov. 

            Prvou aktivitou bol kvíz o knihe – v jej úvode sa žiaci zaujímavou prezentáciou oboznámili s celým postupom tvorby knihy, so všetkými odborníkmi, ktorí sa na jej vzniku podieľajú a súčasne i so známymi či menej známymi rozprávkovými knižkami. Ďalšou časťou bol kvíz, v ktorom si žiaci overili už nadobudnuté vedomosti o knihách a knižných hrdinoch. V závere boli žiaci za svoju šikovnosť odmenení sladkosťou a najšikovnejší žiaci aj vecnými cenami.

            Druhou aktivitou bola – záložka do knihy - kde každá vychovávateľka so svojimi žiakmi vo svojom oddelení vytvorila rôzne záložky do knihy, z ktorých sme urobili výstavku vo vestibule školy.

            A takto sme aj my v ŠKD vzdali úctu mesiacu MAREC. Či už patríte k verným „knihomoľom“ alebo ste len príležitostný marcový čitateľ, nezabudnite, že knihy treba čítať vždy s láskou!

            Mgr. Martina Drutarovská

          • Riaditeľské voľno

          • Riaditeľka školy oznamuje žiakom školy a ich zákonným zástupcom, že dňa 22. marca 2024 (piatok) udeľuje žiakom 1. až 9. ročníka

            RIADITEĽSKÉ VOĽNO

            z organizačných dôvodov – metodický deň pre pedagogických zamestnancov.

            Všetci stravníci školskej jedálne sú na uvedený deň z obedov odhlásení.

            Mgr. Dagmar Filipová, riaditeľka školy

          • Deň svätého Patrika

          • Žiaci našej školy si v rámci vyučovania anglického jazyka pripomínajú aj rôzne významné sviatky, ktoré sa oslavujú v anglicky hovoriacich krajinách.

            Jedným z nich  je aj írsky sviatok Deň svätého Patrika, ktorý sa každoročne oslavuje 17. marca. Žiaci  boli oboznámení s históriou tohto sviatku prostredníctvom relácie v školskom rozhlase 12. marca 2024, kde bola zároveň vyhlásená možnosť zapojiť sa do vedomostného kvízu pre deti 3. až 5. ročníka.

            18. marca 2024 prišli žiaci oblečení v zelenom s pripnutým trojlístkom, ktorý je symbolom tohto sviatku. Počas veľkej prestávky deti za zvukov írskej hudby oslávili túto udalosť sprievodom a jednoduchým tancom. V závere boli vyhlásení víťazi kvízu, ktorí boli odmenení peknými cenami.

            Výsledky:

            3.  ročník

                 1. miesto Sebastián Gunčaga 3. A

                 2. miesto Terézia Kováčová 3.B

                 3. miesto Patrik Katušin 3. A

            4. ročník

                 1. miesto Melisa Javorská  4. C

                 2. miesto Katarína Maníková 4.A

                 3. miesto Marko Kyjovský 4. B

            5. ročník

                 1. miesto Bianka Fedorková 5. A

                 2. miesto Soňa Lukáčová 5. A

                 3. miesto Timotej Čupa 5. B

            Mgr. Lenka Kasalová, Mgr. Eva Dudinská

          • Testovanie 9 - 2024

          • Celoslovenské testovanie žiakov 9. ročníka základných škôl z predmetov matematika, slovenský jazyk a literatúra pod názvom Testovanie 9 - 2024 sa uskutoční 

            20. marca 2024 (v stredu).

            Podrobnejšie informácie o testovaní nájdete v záložke Testovanie 9.

            Z organizačných dôvodov bude vyučovanie v 5. až 8. ročníku zrušené.

            Títo žiaci budú z obedu vyhlásení automaticky.

            Mgr. Dagmar Filipová, riaditeľka školy

          • MEGAKRASLICA

          • Vajíčko červené, vajíčko zelené,
            dnes každé vajíčko je pekne sfarbené.
            Kdeže tie vajíčka odtiene vzali?
            Veď farbu hnedú len spočiatku mali.

            Možno dnes sliepočky farbičky zjedli,
            možno kurz výtvarný v kuríne viedli.
            Možnože slniečko má takú moc,
            vajíčka farbí vždy na Veľkú noc.

            V piatok 15. marca 2024 sa žiaci 2. ročníkov vybrali na radničné námestie pozrieť na slávnostné odhalenie obrovského Bardejovského vajíčka. Aby vajíčku nebolo na námestí smutno, deti priniesli svoje kraslice, na ktorých poctivo pracovali počas uplynulých dní. Každý za svoje vajíčko dostal sladkú odmenu. Úsmev na tvári detí je jasným dôkazom toho, že sa to deťom veľmi páčilo. Na dizajne tohtoročnej megakraslice sa podieľali umelci zo ZUŠ M.Vileca. Je úchvatná, nájdite si chvíľku času, pohľad na ňu stojí za to. 

            Mgr.Simona Gajdošová, Mgr. Nikola Kavuľová, Mgr. Miroslava Paľová

          • Návšteva galérie

          • Vo štvrtok 14. marca 2024 sa žiaci 9.C zúčastnili komentovanej prehliadky v galérii Šarišského múzea v Bardejove. Pri príležitosti 120. výročia múzea prebieha výstava zbierkových predmetov.

            O bohatosti zbierok z múzejného depozitára svedčí množstvo exponátov z historiografického, prírodovedného a národopisného oddelenia. Expozíciou nás previedli pracovníci múzea, p. Koščová, p. Jászay, p. Jonov a p. Hankovská. Koho zaujíma história a kultúra našich predkov z Bardejova a okolia horného Šariša, nezabudnite galériu navštíviť, výstava je predĺžená do konca apríla!

            PhDr. Matúš Roman

          • Biologická olympiáda

          • Dňa 13. februára 2024 sa v priestoroch našej školy konalo okresné kolo Biologickej olympiády kat. C. Zúčastnilo sa na ňom 16 žiakov z ôsmich základných škôl bardejovského okresu, ktorí si zmerali svoje sily vo vedomostiach a praktických zručnostiach z tejto nádhernej prírodnej vedy.

            Umiestnenie našich žiakov:

            1. miesto - Bianka Rudavská; 9.C

            3. miesto - Richard Grobár; 9.C

            Blahoželáme a Bianke na krajskom kole, ktoré sa uskutoční v Prešove 18.03.2024 želáme veľa úspechov.

            Mgr. Zuzana Lenková

          • Marec – mesiac knihy

          • „Knihy sú ako dvere. Otvoríte ich a vstúpite do iného sveta.“

                      Jeanette Winterson, spisovateľka

            Ani sme sa nenazdali a na dvere nám zaklopal mesiac, ktorým si pripomíname význam kníh. Ak patríš medzi tých, ktorým sa doma knihy už nikam nezmestia a hľadáš pre ne bezpečný domov, naša školská knižnica je Tvojím riešením.

            Formou darovania kníh môžeš potešiť nielen sám seba, ale aj ďalších návštevníkov knižnice. Knihy v zachovalom a nepoškodenom stave môžeš darovať každý pondelok v čase od 13:00 do 14:00.

            Ak chceš v škole zanechať kúsok seba, môžeš napísať na prvú stranu v knihe osobné venovanie.

            Mgr. Stanislava Rychvalská

          • SMARTBOOKS - vzdelávací online portál pre žiakov

          • Vážení rodičia, milí žiaci a žiačky, naša škola pre Vás zakúpila vzdelávací online portál Smartbooks.sk. Žiaci tak majú príležitosť učiť sa novou formou, precvičovať a upevniť si preberanú látku. 

            Na jeho používanie nie je potrebné nič inštalovať, postačí Vám prihlasovacie meno, heslo a chuť do učenia. Portál bol vytvorený ako digitálna učebnica a inteligentná cvičebnica v jednom. Smartbooks obsahuje kompletné učivo 1. až 9. ročníka. Spracovaných je viac ako 82 000 úloh z 18 predmetov podľa štátneho vzdelávacieho programu Ministerstva školstva Slovenskej republiky.

            V priložených linkoch nájdete návody na prihlásenie a prácu so Smartbooks. Odporúčame si to pozrieť a potom sa prihlásiť svojimi prihlasovacími údajmi, ktoré Vám rozdali vaši triedni učitelia.

            Veríme, že Vám to pomôže pri príprave na vyučovanie a prajeme veľa chuti do učenia.

          • Dejepisná olympiáda

          • Dňa 5. februára 2024 sa uskutočnilo okresné kolo dejepisnej olympiády. V konkurencii 50-tich žiakov z okresu sa naši žiaci umiestnili na popredných miestach. Piati žiaci boli úspešní.

            Umiestnenie žiakov:

            kategória F    

                 2. miesto: Marcel Miženko, 6.C

            kategória E     

                 4. miesto: Nela Gočová-Benková, 7.A

                 5. miesto: Olívia Haromová, 7.D

            kategória C

                 3. miesto: Michal Jura, 9.C

                 4. miesto: Bianka Rudavská, 9.C

            Všetkým úspešným žiakom blahoželáme.

            Mgr. Valéria Bačová

          • Tanečné kreácie

          • Všetko vo vesmíre má rytmus. Všetko tancuje. (Maya Angelou)

            Aj v našom školskom klube máme deti, ktoré milujú tanec, a preto sme pre nich zorganizovali tanečnú súťaž TANEČNÉ KREÁCIE,  kde mohli predviesť svoj talent. Deti mali možnosť sa predviesť v modernom tanci ako jednotlivec, alebo ako tanečná skupina, taktiež v modernej gymnastike - jednotlivec alebo dvojica. Súťažili deti zo všetkých oddelení školského klubu. Musím povedať, že som bola veľmi milo prekvapená, aké máme šikovné deti. Všetci boli fantastickí, ale keďže výherné miesta  boli len  tri, tak naša porota rozhodla takto.

            Na 3. mieste v kategórii moderný tanec -  skupina, sa umiestnila tanečná chlapčenská skupina POVER - Timon Dráč, 3.B a Teodor Pekár, 4.C.

            Na 2. mieste v kategórii moderná gymnastika sa umiestnila - Viktória Kviatkovská, 1.A.

            Na 1. mieste v kategórii moderná gymnastika sa umiestnila Bianka Kočišová, 4.A.

            Výhercom gratulujeme a na ostatných sa opäť tešíme na ďalší rok. 

            vychovávateľka Jurčišinová

          • Čas premien

          • Dňa 21. februára 2024 sa v našej škole uskutočnila biologická prednáška na tému – Čas premien. Pod vedením skúsenej lektorky Mgr. Zuzany Šutej sa jej zúčastnili dievčatá šiestych ročníkov. Prednáška bola zameraná na obdobie dospievania u dievčat. Lektorka im priblížila proces fungovania ženského tela a vysvetlila mnohé veci. Bolo to veľmi pútavé, zaujímavé a vtipné. V závere prednášky poskytla lektorka dievčatám priestor na osobné otázky. Niekoľko dievčat využilo túto možnosť súkromnej konzultácie. Touto cestou sa chceme poďakovať Mgr. Z. Šutej, ktorá zaujímavou formou predstavila jeden dôležitý a významný okamih v živote ženy.

            Mgr. Stanislava Rychvalská

          • ŠKD - Účesy, účesy

          • Dňa 20. februára 2024 sa v školskom klube uskutočnila súťaž v česaní – Účesy, účesy. Žiačky 1. až 4. ročníka predviedli svoju šikovnosť. Bola radosť pozerať, ako sa žiačky pustili do česania a úpravy účesov. Porota zložená zo žiačok 1. stupňa hodnotila náročnosť, kreativitu a celkový dojem modelky. Nemala to jednoduché, pretože všetky účesy boli veľmi pekné.

            Vyhodnotenie súťaže:

            1. miesto

                    Lea Kovalčik,  4.B

                    Barbora Bačová,  4.B

            2. miesto

                    Natália Vojteková,  4.C

                    Nina Pangrácová-Piterová,  4.C

            3. miesto

                    Kamila Kuzmišinová,  2.A

                    Silvia Jonovová,  2.A

            Víťazkám  blahoželáme a už teraz sa tešíme na ďalší ročník.  

            vychovávateľka Bombová

          • Hviezdoslavov Kubín – obvodové kolo

          • Dňa 20. a 21. februára 2024 sa uskutočnilo obvodové a školské kolo v prednese poézie a prózy  – Hviezdoslavov Kubín. Žiaci predviedli svoje recitačné schopnosti v troch  vekových kategóriách. V prvej súťažili žiaci 1. – 4. ročníka, v druhej žiaci 5. – 6. ročníka a v tretej žiaci 7. – 9. ročníka. Porota zložená z pedagógov školy bola väčšinou spokojná s výberom prednášaných textov, ale tréma a zodpovednosť u niektorých recitátorov urobili svoje. Veľmi nás však teší, že stále máme žiakov, ktorí radi siahnu po knihe a dokážu precítiť krásu i silu umeleckého slova.

            Vyhodnotenie súťaže:

            POÉZIA:

            1. – 4. ročník:

                     1. miesto: Mia Kovalčik, 2,A

                     2. miesto: Melánia Harňáková, ZŠ Hervartov

                     3. miesto: Tereza Kmecová, 3.A

                     cena poroty: Tomáš Mihalik, 2.C, Viktória Stachurová, ZŠ Šiba

            5. – 6. ročník:

                     1. miesto: Sofia Gibeľová, 6.D

                     2. miesto: Alica Banasová, 5.A

                     3. miesto: Zara Muzeláková, 6.B

            7. – 9. ročník:

                     1. miesto: Richard Grobár, 9.C

                     2.miesto:  Eliška Kapráliková, 7.B

                     3.miesto:  Ella Viglašová, 8.A

             

            PRÓZA:

            1. – 4. ročník:

                     1. miesto: Ella Šoltysová, ZŠ Richvald

                     2. miesto: Nina Hajková, 4.A

                     3. miesto: Michaela Mačeková, 4.B

                     cena poroty: Michal Buliščák, ZŠ Šiba

            5. – 6. ročník:

                     1. miesto: Dorota Dvorská, 6.A

                     2. miesto: Maximilián Gbur, 5.D

                     3. miesto: Viktória Gočová-Benková, 5.D

                     cena poroty: Vivien Olejníková, 5.A 

            7. – 9. ročník:

                     1. miesto: Zuzana Jurčová,  7.B

                     2. miesto: Nela Gočová-Benková, 7.A

                     cena poroty: Soňa Pvúková, 7.A, Leandra Mihaliková, 7.C, Natália Korbová, 8.B 

             

            Víťazom blahoželáme a želáme veľa šťastia v okresnom kole HK dňa 21.3.2024.

            Mgr. Anna Fröhlichová