• Exkurzia do Zlej diery

          • Dňa 5. októbra 2023 sa triedy 6.A a 6.C v sprievode svojich učiteľov, p. Bockovej a p. Minčáka, zúčastnili exkurzie do jaskyne Zlá diera. Táto jaskyňa , ktorú nájdeme za obcou Lipovce, necelých 30 km od Prešova smerom na Poprad, je najbližšie sprístupnenou jaskyňou od Bardejova. Zaujímavosťou tejto jaskyne nie je prekvapivo kvapľová výzdoba, ale možnosť odbočiť z oficiálneho chodníka do bočných priestorov, kde pod dohľadom sprievodcu môžu návštevníci liezť úzkymi dutinami. Prirovnal by som to k pohybu po dome s možnosťou vkročiť do miestnosti, ktorá je celoročne uzamknutá. Silný emocionálny zážitok z lezenia Pôrodnou chodbou či zostup na najnižšie miesto jaskyne s prilbou na hlave a baterkou v ruke nahradil prvotné obavy žiakov z úzkeho vchodu či nízkeho stropu v niektorých častiach. Pre veľký počet sme museli žiakov rozdeliť na dve časti. Správca jaskyne, p. Rudolf Košč, si hneď od nášho príchodu urobil medzi žiakmi poriadny rešpekt. Prísnym, no zároveň starostlivým prístupom sa snažil žiakom odovzdať čo najviac zo svojich vedomostí. Žiaci so záujmom počúvali jeho výklad v jaskyni, ktorý obohacoval rozprávaním  svojich zážitkov zo života v tejto jaskyni. Vybraní žiaci sa mohli dotknúť aj veľmi starých archeologických nálezov nájdených v podzemných priestoroch - či už lebiek jaskynného medveďa alebo keramiky starej niekoľko tisíc rokov. Zatiaľ, čo jedna skupina skúmala podzemie, druhá objavovala blízke okolie jaskyne. Spolu s učiteľom založili oheň a kým niektorí zberali drevo na oheň, iní nosili vedrá s pieskom na opravu vonkajšej časti turistického prístreška.

            Po odchode z jaskyne čakala žiakov ešte jedna časť exkurzie, a to prechod Lačnovským kaňonom. Už samotný vstup do lesa pri dedine Lačnov preveril odvahu mnohých žiakov. Zarastenú lúku plnú žihľavy a vysokej trávy s vyšliapaným chodníkom uprostred vystriedal krásny bukový les s celou svojou jesennou parádou.

            Horná časť kaňona bola náročná najmä kvôli množstvu vyvrátených stromov, ktoré ležali aj na chodníku, ale aj kvôli úzkemu chodníku a nebezpečným zrázom, ktoré sa zvažovali do koryta Lačnovského potoka. Skalné bralá spočiatku vykukovali iba spoza stromov, no neskôr v strednej časti sa nás doslova dotýkali. Malý potôčik za tisícky rokov vyhĺbil hlbokú dolinu a skaly obrúsil do zaujímavých tvarov a v niektorých vyhĺbil aj malé jaskyne. Hodinovú prechádzku krásnou prírodou prerušovali len zastavenia na zaostávajúcich žiakov a otázky: „Koľko ešte?“ alebo „A nepovedali ste, že už iba 15 minút“?

            Trochu unavení, ale plní vedomostí a zážitkov sme sa vracali domov a v hlavách nám vírili myšlienky. Dnes to bola síce drina, ale nie somarina a ak si trocha oddýchneme, opäť niekde pôjdeme, pretože také učenie nás priťahuje, keď učiteľ nestresuje.

            Mgr. Peter Minčák

          • Týždeň zdravej výživy a zdravého životného štýlu

          • Zdravie je jednou z najdôležitejších ľudských hodnôt. Životný štýl je faktor, ktorý najviac ovplyvňuje naše zdravie. Hlavné zásady zdravého životného štýlu sú - pestrá a vyvážená strava, vhodný výber cvičenia, vyvarovanie sa fajčenia, užívania škodlivých látok aj pitia alkoholu, kvalitný spánok, optimizmus a dobrá nálada, vyhýbanie sa stresu a pravidelný odpočinok. Aj naši štvrtáci si preverili teoretické poznatky z oblasti zdravej výživy a zdravého životného štýlu. Od 9.10. do 13.10. si svoje poznatky overovali v bežnom živote. Celý týždeň sme sa snažili zdravo stravovať, dodržiavať pitný režim aj pohybovať sa.

            Za dodržiavanie zásad zdravého životného štýlu sa vám vaše telo odmení nielen zdravím, ale aj dobrým pocitom.

            PaedDr. Baranová, Mgr. Lukáčová, Mgr.  Kušejová

          • Vyberanie detí z ŠKD – telefónne čísla

          • Vážení rodičia!

            V tomto školskom roku zavádzame zmenu pri vyberaní detí z ŠKD!

            Svoje dieťa už budete vyberať vždy iba na jednom telefónnom čísle, ktoré je pridelené každej pani vychovávateľke. Tieto čísla budú dostupné aj v prípade, keď bude v oddelení zastupovanie.

            Telefónne čísla sú dostupné v čase od 10.30 do 16.30.

          • Svätoplukove prúty

          • Dejiny Slovanov v strednej Európe od čias Samovej ríše až po súčasnosť sú bohaté na udalosti, kedy boli Slovania na výslní aj pod jarmom iných národov. Vďaka svojej húževnatosti dokázali prekonať všetky nástrahy, ktoré im osud nadelil. O tom všetkom sa žiaci štvrtého ročníka učia v dejepisnej časti vlastivedy.

            Žiaci 4. A triedy si spestrili hodinu vlastivedy scénkou povesti O Svätoplukových prútoch. Odkaz tejto povesti je aktuálny aj v dnešnej dobe. Rodina, spoločnosť, štát je silný vtedy, ak sú jednotlivci súdržní, schopní kooperovať, navzájom sa rešpektovať a robiť kompromisy.

            PaedDr. Tatiana Baranová

          • Uvítanie prvákov v ŠKD

          • Piatkové popoludnie v ŠKD sa nieslo v športovom duchu. Hlavne naši prváčikovia si to poriadne užili. V športovo-zábavných aktivitách si zmerali svoje sily, vytrvalosť, navzájom sa povzbudzovali a tešili sa zo svojich výkonov.

            Za svoju šikovnosť a aktivitu boli odmenené medailou a sladkým prekvapením. O toto športovo-zábavné popoludnie sa postarali p. vychovávateľky zo VI.,VII. a VIII. oddelenia nášho ŠKD.

            Bc. Jurčišinová, Guteková, Pangracová

          • Výstava ovocia a zeleniny

          • Od 25. septembra do 4. októbra 2023 sa vo vestibule našej školy konala tradičná Výstava ovocia a zeleniny. Do výstavy sa zapojilo 40 jednotlivcov a 2 triedne kolektívy, predovšetkým žiaci prvého stupňa.

            Všetkým žiakom, ktorí sa zapojili do školskej akcie, sme sa poďakovali sladkou odmenou.. Vďaka patrí aj rodičom, starým rodičom a učiteľom,  ktorí  pomáhali  žiakom s vytváraním krásnych ikebán.

            Pevne veríme, že sa Vám výstava páčila, a že sa do nej  o rok opäť  zapojíte.

            Mgr. Š. Bocková, koordinátorka ŠPZ

          •   EXKURZIA DO ARCHEOPARKU

          • 29. septembra 2023 sa žiaci 7. ročníkov zúčastnili exkurzie do Archeoparku v Hanušovciach nad Topľou. Exkurzia bola tematicky zameraná na prehĺbenie preberaného učiva.

            Žiaci si najprv prezreli archeologickú expozíciu v múzeu s exponátmi z východného Slovenska od paleolitu po novovek. Veľkým zážitkom pre žiakov  bola prehliadka archeologického múzea v prírode.

            Archeopark ponúka možnosť nielen vidieť, ale aj zažiť návrat do najstarších období ľudských dejín. Žiaci si prezreli päť obydlí z piatich období praveku a včasného stredoveku obohnaných palisádou so vstupnou vežou. Objekty z doby kamennej, bronzovej, železnej a slovanského obdobia sú replikou archeologických nálezov z východného Slovenska. Súčasťou prehliadky bola aj prezentácia najstarších remesiel s možnosťou aktívne sa zapojiť, čo žiaci aj využili.

            Archeopark umožnil žiakom zažiť skutočnosť poznanú prevažne z kníh.

            Valéria Bačová

          • Ponožkový október

          • Na škole počas mesiaca Október bude prebiehať akcia s názvom PONOŽKOVÝ OKTÓBER. V rámci tejto akcie sa budú zbierať PÁNSKE/ DÁMSKE (nové, nepoužité) PONOŽKY, ktoré pomôžu ľuďom v núdzi prežiť zimné mesiace s nohami v teple. Krabica na ponožky bude vo vestibule.

            Vopred Vám všetkým veľmi pekne ĎAKUJEME!

          • Angličtina s Helen Doron

          • V dňoch 18. a 22.9.2023 žiaci 4. ročníka absolvovali ukážkovú hodinu angličtiny metódou Helen Doron v priestoroch našej školy.

            Vďaka tejto metóde deti všestranne rozvíjajú svoje motorické schopnosti, logické myslenie, komunikáciu i tvorivosť v anglickom jazyku.

            Hodina bola dynamická a zábavná. Žiaci sa potešili pexesu aj nálepkám.

            PaedDr. Tatiana Baranová

          • Naši piataci vo hvezdárni Roztoky

          • Necelé dva dni pred jesennou rovnodennosťou, 21. septembra 2023, sa triedy 5.A, 5.B a 5.D zúčastnili v sprievode učiteliek Mgr. Sosenkovej, Mgr. Pomikalovej a Mgr. Škorupovej exkurzie do hvezdárne Roztoky v okrese Svidník.

            Na cestu sa vydali po úvodnom stretnutí v jedálni, kde si vypočuli bezpečnostné pokyny k exkurzii.

            Návšteva kupoly observatória bola pre mnohých žiakov veľkým zážitkom. Keď vychádzali z observatória mnohí pridali komentár „Bolo to mega!“.

            Prednáška na tému Slnečná sústava mala taktiež úspech. Žiaci v závere vyjadrili svoje poďakovanie potleskom. Expozícia v exteriéri hvezdárne ich zaujala natoľko, že si ju mnohí fotili.

            Na uvoľnenie si žiaci v závere exkurzie užívali príjemné jesenné slniečko v altánku hvezdárne a pri vybíjanej a volejbale.

            Mgr. Eva Škorupová

          • Medzinárodná súťaž v modernej gymnastike

          • Počas letných prázdnin tri žiačky ZŠ Wolkerova: Karolína Kviatkovská 2. B, Viktória Kviatkovská 1. A a Karolína Bajusová 8.B, neoddychovali, ale po týždennom intenzívnom tréningu v Bardejove vycestovali do Ríma. No nielen k moru. Išli zabojovať na medzinárodnej súťaži s účasťou 15 krajín sveta v modernej gymnastike o umiestnenie. V ťažkej konkurencii v zostavách bez náčinia i s náčiním si vybojovali pekné umiestnenia:

            Karolína Kviatkovská 2.B - 1. miesto so švihadlom, 10. miesto bez náčinia (kat. Baby r. 2016)

            Viktória Kviatkovská 1. A - 2. miesto bez náčinia (kat. Baby r. 2017)

            Karolína Bajusová 8. B - 4. miesto s obručou, 7. miesto s loptou (kat. Juniors )

            Dievčatá trénujú na ZŠ Wolkerova v klube RGC Kadet Bardejov pod vedením trénerky, Stanislavy Bajusovej, ktorá je na ne patrične hrdá.

            Bc. Stanislava Bajusová

          • Erasmus v Španielsku

          • V čase letných prázdnin sa štyria pedagogickí zamestnanci zo ZŠ Wolkerova Mgr. Matúš Roman, Mgr. Anna Hankovská, Mgr. Veronika Vajdová, Mgr. Stanislava Rychvalská zúčastnili na medzinárodnom školení pre učiteľov v rámci programu Erasmus+ na ostrove Tenerife v Kanárskych ostrovoch.

            Školenie prebiehalo na niekoľkých miestach. Stretávali sa v školiacej miestnosti v Centro de la Cultura Popular Canaria, kde im priblížili základy environmentálneho kurzu. Absolvovali outdoorové techniky vyučovania v meste San Cristobal de La Laguna a v lese Punta del Hidalgo. Navštívili  asociáciu SOS Children’s Village in Tenerife v El Tablero, kde mali možnosť spoznať výrobu tehál a kachlíc. Súčasne sa dozvedeli, že asociácia spolupracuje so zdravotne znevýhodnenými deťmi trpiacimi Downovým syndrómom a autizmom.

            Počas vzdelávania získali množstvo zaujímavých informácií a poznatkov z environmentalistiky. Najväčším prínosom boli praktické aktivity v rámci skupiny. Zistili, že environmentálna zodpovednosť sa netýka iba spoločnosti, ale začína od jednotlivca. Nadobudnuté zážitky a skúsenosti budú určite využívať vo svojej pedagogickej praxi. Veríme, že aplikovanie environmentálnych problémov do vyučovacích predmetov prinesie úspech.

            Za všetky skúsenosti a bohaté zážitky patrí vďaka vedeniu školy a kolegyni Mgr. Soni Sosenkovej.

            Mgr. Stanislava Rychvalská

          • Didaktické hry pre 1. stupeň

          • Aj žiaci 1. stupňa v minulom týždni nezaháľali a počas Didaktických hier získali veľa nových vedomostí a skúseností. Po organizovanom úniku zo školy každý ročník absolvoval zaujímavé aktivity.

            Žiaci 1. ročníka rozvíjali svoje pohybové schopnosti triafaním šišiek na cieľ, preskakovaním konárov a rozvíjaním obratnosti a priestorovej orientácie. Pokúsili sa ošetriť a obviazať ranu zranenému kamarátovi a rozvíjali svoje poznatky z prvouky pri pomenovaní rastlín. Nacvičili si organizovaný prechod cez priechod pre chodcov. 

            2. ročník sa oboznámil s poskytovaním prvej pomoci a obväzovou technikou. Overili si svoje vedomosti pri poznávaní a určovaní rastlín a plodov. Vyskúšali si pohybové zdatnosti v štafete pri podávaní lesných plodov, preverili svoju fantáziu v dotváraní obrázkov zvierat pomocou lesných plodov a nacvičili si prechod cez svetelnú signalizáciu.

            Tretiaci si vyskúšali prenos zraneného kamaráta a ošetrovanie zranených končatín. Pomocou spoločenskej hry pexeso poznávali stromy, rastliny a huby. Zahrali si piškvorky s prírodnými materiálmi a učili sa orientovať v teréne.

            Naši štvrtáci si vyskúšali obväzovú techniku na svojich spolužiakoch a prenos zraneného. Poznávali prírodniny a v športovo-pohybových aktivitách si vyskúšali hod na cieľ a beh dvojíc so spoločne zviazanými nohami švihadlom. V poslednej úlohe a učili orientovať pomocou kompasu a tiež si vyrobiť vlastný kompas.

            Zažili sme dopoludnie plné zábavy, smiechu a tešíme sa na ďalšie zážitky.

            Vyučujúce 1. stupňa

          • Mladý záchranár

          • Po organizovanom úniku z ohrozenej budovy školy nás v praktickej časti účelového cvičenia čakala súťaž v areáli školy, určená pre  žiakov 7. a 8. ročníka. Súťaž pod názvom Mladý záchranár absolvovalo  spolu  7  osemčlenných (mix) družstiev s aktívnou účasťou i podporou svojich tried i triednych učiteľov. Cieľom účelového cvičenia bolo preveriť vedomosti a praktické návyky žiakov získané pri osvojovaní si učiva Ochrana života a zdravia.

            Súťaž pozostávala zo  7 stanovíšť. Na každom stanovišti žiaci plnili úlohy pod vedením zodpovedajúcich učiteľov a aktívnej pomoci žiakov 9.B triedy. Za správne vykonanie úloh  v praktickej a teoretickej časti dostávali  body, ktoré im učitelia zapísali do súťažnej kartičky. Maximálny počet získaných bodov na stanovišti bolo 20 (10 teória + 10 prax), celkovo v súťaži - 140. Potvrdením absolvovania stanovišťa bol zápis bodov a podpis vedúceho stanovišťa do súťažnej kartičky.

            Žiaci absolvovali  určenú trať podľa náčrtu trasy, lepší čas v cieli rozhodoval o poradí iba v prípade rovnakého počtu bodov. Vyhodnotenie súťaže sa uskutočnilo v telocvični školy pod vedením p. riaditeľky D. Filipovej, ktorá zabezpečila pre každého súťažiaceho sladkú odmenu. Poďakovanie patrí všetkým súťažiacim a ich triednym učiteľom, zastupujúcim triednym učiteľom, asistentkám, žiakom 9. B triedy, rozhodcom, vedeniu školy a všetkým, ktorí sa podieľali na príprave, priebehu a vyhodnotení súťaže.

            Výsledky:

            1. miesto - 7.A - 112,5 bodov

            2. miesto - 8.A - 111 bodov

            3. miesto - 7.D - 107 bodov

            Mgr. Marek Pavel

          • Účelové cvičenie piatakov netradične  

          • Dňa 08. septembra 2023 sa v našej škole konalo účelové cvičenie žiakov. Po nácviku organizovaného úniku z priestorov školy v prípade ohrozenia sa žiaci piateho ročníka presunuli na multifunkčné ihrisko, na ktorom im pani učiteľka Valéria Bačová so svojimi žiakmi z 9.A triedy pripravila zaujímavé netradičné súťažné disciplíny. V nich si mali možnosť zmerať sily súťažné družstvá jednotlivých triednych kolektívov.  Nechýbala radosť z pohybu, zdravá súťažná atmosféra, oduševnené  povzbudzovanie súťažiacich i sladká odmena víťazom, a tak verím, že sa piataci už teraz tešia na ďalšie podobné podujatia.

            Mgr. Eva Andruščáková

          • Opäť sme otvorili školské brány našej školy

          • Prázdniny sú nenávratne minulosťou. Minuli sa tak ako vždy, veľmi rýchlo a my sme opäť spolu plní zážitkov. Veríme, že pekné leto s dostatkom horúcich dní, Vám pomohlo načerpať dostatok novej energie potrebnej na zvládnutie celého školského roka. Počnúc dnešným dňom sa pomalý a pokojný rytmus prázdnin končí a vystriedajú ho povinnosti a pracovné tempo učiteľov aj žiakov.

            Vitajte v školskom roku 2023/2024!

          • Nezabudnite!

          • V druhej polovici prázdnin, v dňoch 3.8.-8.8.2023 v Kazachstane na pobreží Kaspického mora v meste Aktau, sa uskutočnili Majstrovstvá sveta školských tímov v šachu. Turnaja sa zúčastnili aj naši žiaci ZŠ Wolkerova v Bardejove ako dvojnásobní majstri Slovenska - Jirko Koška, Michal Jura, Nicol Knapová a Andrej Mantič. 

            Po strastiplnej ceste, kde cesta trvala vyše 24 hodín a po dvoch medzipristátiach v Istanbule a v Baku sme šťastne dorazili do dejiska Majstrovstiev sveta. Privítalo nás horúce mesto Aktau a skvelé podmienky. Prvý deň sme si oddýchli a pripravovali sme sa na nasledujúci deň, kde sa začínal samotný turnaj.

            Po veľkolepom otváracom ceremoniáli sa turnaj otvoril prvým a druhým kolom. V nasledujúce dni sa tiež odohrali dva zápasy za deň. Jednotlivé zápasy, ako sa našim žiakom darilo:

             

            Naši žiaci súťažili v kategórii do 18rokov a boli mierne v nevýhode, že bojovali v kategórii, kde hrali aj stredoškoláci. Po dvoch výhrach, dvoch remízach a štyroch prehrách skončili na 34.mieste. Súťaž ovládli tureckí reprezentanti pred Kazachstanom a žiakmi z Indie. Druhú kategóriu do 12 rokov vyhral tím školákov z Indie, druhé miesto patrilo žiakom z Ukrajiny a tretie miesto patrilo domácemu Kazachstanu.

            Majstrovstiev sveta sa zúčastnilo vyše 50 krajín zo štyroch kontinentov a nebolo to len o šachu. Organizátor, mesto Aktau, šachová federácia Kazachstanu pripravili pre účastníkov skvelý sprievodný program, deti sa vo chvíľach voľna venovali športovým aktivitám futbalu, basketbalu, navštívili aquapark, múzeum atd. O absolútne pohodlie hráčov sa s úsmevom starali dobrovoľníci na každom kroku.

            Vyvrcholením turnaja bol záverečný ceremoniál, ktorý sa uskutočnil na otvorenom priestranstve na pobreží. Bol pokračovaním otváracieho ceremoniálu, kde hlavným motívom bol odkaz pre mladých ľudí : Nezabudnite! Nezabudnite na Kazachstan, nezabudnite na Aktau. Myslím si, že to skvelou organizáciou dosiahli. Nezabudneme!  

            Marián Jura

          • Informácie k začiatku školského roka 2023/2024

          • 8.00 hod. – Slávnostné otvorenie školského roka 2023/2024 na školskom dvore (V prípade nepriaznivého počasia v triedach, 1. ročník na prízemí pri vrátnici, 5. ročník na spojovacej chodbe na 1. poschodí.)

            8.20 hod. – Privítanie a rozdelenie žiakov 1. a 5. ročníka (Vstup do školy je povolený len zákonným zástupcom žiakov 1. ročníka.)

            8.30 – 9.30 hod. – Triednická hodina v triedach s triednymi učiteľmi

            Školský klub detí a školská jedáleň bude v prevádzke od  5. septembra 2023 (utorok).

        • OZNAM VEDÚCEJ ŠJ
          • OZNAM VEDÚCEJ ŠJ

          • Žiadame rodičov, ktorí majú záujem o bezplatnú stravu v školskej jedálni, a ktorí ešte nedoniesli vyplnený zápisný lístok na školský rok 2023/2024, aby tak urobili čo najskôr, t.j. 30., 31. augusta a 4., 5. septembra 2023 v čase od 7,00 hod. do 14,00 hod. Je potrebné doniesť vyplnený Zápisný lístok a režijný poplatok na školský rok 2023/2024 v sume 10x3 € = 30 €.

            V prípade nesplnenia podmienok nebude deťom poskytnutá bezplatná strava.

            vedúca ŠJ